Meer info
Bij metalliseren, ook wel schooperen genoemd, wordt een actief roestwerende laag aangebracht. Dit wordt uitgevoerd op stalen hekwerken, stalen constructie-delen en dergelijke.
Voor het metalliseren kunnen verschillende metaallegeringen zoals zink, zink-aluminium, aluminium, etc... gebruikt worden. De zinkdraad wordt door een vlamspuitpistool getransporteerd waardoor de zinkdraad vloeibaar wordt, waarna deze met perslucht op het oppervlak geblazen wordt en op het koude metaaloppervlak direct een vaste laag vormt.
Door middel van een elektrische vlamboog wordt de draad gesmolten. De metaaldeeltjes slaan tegen het oppervlak waar ze vrijwel direct afkoelen en aan de ondergrond hechten. 
Een goed uitgevoerde voorbehandeling van de metalen voorwerpen is van het grootste belang, de ondergrond moet zuiver zijn om een goede hechting van de metaaldeeltjes te verkrijgen. 

Bij het metalliseren zal het metaal nooit kunnen uitzetten door de hitte, omdat de oppervlakte niet lang genoeg zal blootgesteld worden aan de hittebron. Er is dus nooit sprake van een reactie door uitzetting.

Dit proces is genoemd naar de Zwitser Schoop die dit aan het begin van vorige eeuw ontwikkelde.

Kenmerken:

  • Aanmerkelijk langere levensduur
  • Onmiddellijke bescherming
  • Vormt een ideale ondergrond voor verfsystemen

Voordelen tov thermisch verzinken:

  • Grootte van constructies is onbeperkt
  • De warmte inbreng tijdens de applicatie is gering, waardoor de kans op vervorming niet aanwezig is
  • Door de hogere ruwheid van de lagen wordt een uitstekende ondergrond verkregen voor het aanbrengen van een verfsysteem


 

Facebook  
YouTube